Påsken i ord og bilder

Påsken er her, en påske som garantert vil bli litt annerledes enn det vi har opplevd før. Her får du en liten oversikt over påskedagene. Hva er det som skjer de neste 8 dagene?

Hvis du følger oss på hjemmesiden med Podcast eller Facebook, legges talene ut kl.09 på helligdagene.

PALMESØNDAG: Inntoget i Jerusalem   Johannes 12,12-24
I evangeliene fortelles dette på litt ulike måter, men fellestrekket er at Jesus har vært hos Marta og Maria og Lasarus i Betania, like på østsiden av Jerusalem. I følge Johannes-evangeliet kap. 11 og 12 er det mange mennesker som har strømmet til fordi de har hørt at Jesus har vekket opp Lasarus fra de døde. Jesus sender to disipler for å hente ridedyr til Jesus, et esel. Så begynner inntoget i Jerusalem. Folket strømmer til for å hylle ham med jubelropet "Hosianna, Davids Sønn". Sakarja 9,9

Palmesøndag med boka "Han heter Jesus" av Francoise Doll, Albert Hari, Charles Singer, Anne-Mari Stoll og Elena Temporin. Denne fine boka fra Lunde Forlag (1998) er oversatt av Lise Guttormsen. Den kan lånes fra NLM regionbibliotek i Credo Frikirke.

 

Hva skjer i Credo denne dagen? Hvis du går inn på podcasten vår eller Facebooksiden til Credo-frikirke, vil du høre og se en liten andakt fra pastor Bjørn, og et opplegg for barna ved vår barne- og familiearbeider, Gemmalyn. 
Når det gjelder resten av uken, lar vi Ole Christian Kvarme ledsage oss gjennom noe av det han har skrevet i boken "Åtte dager i Jerusalem" (Verbum 1996)

SØNDAG ELLER MANDAG: Konfrontasjonen i templet   Markus 11,15-19

I følge Markus kommer Jesus til tempelplassen mandagen. Der begynner han å jage vekk alle kremmerne som bare har et mål - nemlig å drive handel med jødenes åndelige liv. Jesus jager dem bort i det han sier: "Står det ikke skrevet: Mitt hus skal være et bønnens hus for alle folk? Men dere har gjort det til en røverhule". Denne hendingen gir de religiøse lederne blod på tann, og får dem til å se etter en mulighet etter å få stanset Jesus hurtigst mulig.

 

TIRSDAG: Undervisning i helligdommen  Matteus 21,28-23,37
Jesus underviser på tempelplassen. Vi kan lese om dette i Matteus kap. 21 og  utover. Lengselen etter Messias og etter frihet fra romer-åket er sterk i folket, og forventningene stiger i takt med Jesu fremferd i tempelbyen. Kan det være Messias som har meldt sin ankomst?

 

ONSDAG: I Betania   Matteus 26,6-13
Denne fjerde dagen i påskeuken ser det ut til at Jesus velger å ta det med ro i Betania. Det er tid for ro og indre forberedelse til det som skal skje de neste dagene. Jesus hviler sammen med disiplene sine, og han forbereder både seg selv og disiplene på den veien han skal gå. Mest sannsynlig var det denne dagen en kvinne salvet Jesus med nardussalve mens han hadde måltidsfelleskap i Simon den spedalskes hus, se Markus 14,3-9.

 

SKJÆRTORSDAG: Påskemåltid i Jerusalem  Lukas 22,7-39   Johannes 13,1-38 
Det er blitt torsdag morgen i Den Hellige by, og folkelivet er på sitt mest hektiske når folk gjør sine forberedelser til frihetsfesten. På tempelplassen kommer de sist ankomne pilegrimene med sine offer og tiender, og prestene gjør i stand til den storstilte slaktingen. På markedene og i basargatene blir de siste innkjøp til påskemåltidet og høytiden gjort. Rundt om i herbergene og i hjemmene foretas den siste finkjemmingen av rommene for sikre at alle rester og smuler av syret brød er fjernet slik at husene er renset og de kan feire de usyrede brøds høytid. Utover formiddagen og den tidlige ettermiddag blir påskelammene tatt til templet, og etter at de er slaktet, fraktes lammene tilbake til hjemmene og herbergene og tilberedes til festmåltidet. Det samme måltidet feirer Jesus med disiplene sine. De synger fra Salmenes bok, Salme 113-118. Og Han - Mesteren - gjør en uventet handling, han vasker føttene deres. Etter måltidet innstifter han nattverden.

Istedenfor det vanlige kjærlighetsmåltid på Skjærtorsdag, oppfordrer vi til måltidsfellesskap i hjemmene og nattverdsfeiring. Se egen sak om dette på hjemmesiden. På Facebook og podcast vil du kunne være med på nattverdfeiringen etter at pastor har tatt oss gjennom nattverdliturgien. 

 

LANGFREDAG: Fra Getsemane til Golgata  Markus kap.14,43 til kap.15,47
Jerusalems lange våkenatt går mot slutten for påskefeirende fellesskap i alle kvarter i byen. Men i denne nattens mørke, etter frihetsfesten på Øvresalen og bønnekampen i Getsemane, begynner en ny og lang dag for Jesus, den lengste av alle dager - med arrestasjon og vandring fra hagen nede i Kedrondalen opp til Øvrebyen, med forhør hos jødiske og romerske myndigheter, og så til og med kors og pine og død på Golgata-høyden.


Hva skjer i Credo denne dagen? Vi får høre lidelseshistorien fra Markus 14 og 15 på podcasten vår, eller du kan lese den selv. I tillegg har du en liten langfredagsandakt, med malebrett,  på Facebook. 

 

LØRDAG: Sabbat i Jerusalem  Matteus 27,26.66

Påskenatten og den lange dagen med Jesu vandring til kors og død er over. Jesus ligger nå i graven til rådsherren, Josef fra Aritmatea, utenfor Jerusalem. Men hva slags sabbat blir det i Jerusalem når Messias hviler i graven?

 

PÅSKEDAG: Dagen da døden døde  Matteus 28,1-15
Når solen er gått ned og tre stjerner er synlige på himmelen, da er sabbaten over, da begynner en ny dag og ny uke. Etter sabbatens hvile våkner den pulserende aktiviteten i byen allerede lørdag kveld. Det er den første dagen i uken, og folk hilser hverandre med et vennlig "God uke! - Shavua Tov!" Nå åpner handelsbodene, og særlig når to festdager med sine sabbatsforskrifter har fulgt hverandre, kommer ukedagenes virke raskt igang lørdag kveld. Fremdeles skal de spise usyret brød i fem dager, men nå begynner de også telle-tiden (omer-tiden), de begynner tellingen av de 49 dagene frem til ukefesten, pinsefesten. Nå er vinteren endelig forbi, nå er våren kommet med kornhøstens glade og hektiske tid.

 

Med morgenlyset kommer også nyheten som for alltid vil endre historien. Den strømmer på fra alle kanter. I de tidlige morgentimene har kvinnene i Jesu-følge funnet graven til Jeshua - Jesus fra Nasaret - tom og steinen rullet vekk. Enda den var bevoktet av romerske soldater. Så var de likevel ikke blitt kvitt denne oppvigleren fra Gallilea. Nå kan allting skje...

Hva skjer i Credo Frikirke? Dessverre utgår påskedagsgudstjenesten, men på Facebook og Messenger har vi søndagskole. I tillegg vil pastor gjennom podcast og Facebook komme med en hilsen, med malebrett,  på den store festdagen! 

 

Hvordan komme inn på Podcast

 

1. Gå inn på Podcastappen (evt last ned hvis du ikke har en på mobilen din).

 

2. Trykk på BIBLIOTEK nederst på siden

 

3. Trykk deretter på PROGRAMMER

 

4. Høyreklikk på FERDIG

 

5. Trykk på linjen LEGG TIL PROGRAM VIA URL

 

6. Legg inn adressen for vår podcast: https://www.credofrikirke.no/podkast

 

7. Til slutt trykk på ABONNER

 

8. Hvis alt er gjort riktig skal du nå få opp CREDO FRIKIRKE

 

9. Lykke til med lyttingen

 

 

  • Oppdatert

Kommentarer

Ingen kommentarer her. Bli den første til å kommentere!

Skriv en kommentar

 
E-post blir ikke synlig for andre


Skriv inn symbolene du ser i feltet