Mann&Kvinne i menigheten

I forbindelse med vår gjennomgang av hustavlene i Efes 5 og 6, har eldsterådet gitt ut en artikkelsamling om mann og kvinne i menigheten.

Artikkelsamlingen består av foredrag av Jan Gossner, en internasjonal artikkel av Thomas Bjerkholt, samt utdrag av Tove Dahls og Gunnar Johnstads foredrag på en Mann-kvinne-konferanse i 2010. Til slutt i heftet har vi en oversikt over argumentene som brukes i debatten om menn og kvinners roller i menigheten. Denne oversikten er laget av tidligere frikirkepastor Dagfinn Stærk i Halden. 

 

BIBELEN UTEN FILTER, Bibelforståelse, kirke og kjønn

Samtidig som vi gir ut denne lille artikkelsamlingen, har Knut Alfsvåg, (professor i systematisk teologi ved Misjonshøyskolen i Stavanger) kommet ut med en veldig velskrevet og aktuell bok om noen av de samme tema. Vi sakser fra hans åpningskapittel om

"Den vanskelige samtalen": - Selv om debatten i noen grad har stilnet i folkekirkene, er ikke dermed alle spørsmål besvar. Hvordan skal vi egentlig forstå dette som har skjedd? Er det en seier for likestilling og likeverd at kvinner endelige har inntatt samme plass som menn i kirken? Hva betyr det i såfall for vår holdning til den lange periode i kirkens historie hvor en tenkte helt annerledes om disse tingene? Tok de grunnleggende feil på dette punkt? Betyr det at de kanskje også tok grunnleggende feil i andre spørsmål? Og hvordan skal vi tenke om vårt forhold til de kirker som ikke ordinerer kvinner, enten det er de store kirker, hvor flertallet av verdens kristne befinner seg, eller små protestantiske frikirker? Ikke alle er så små heller, forresten, det fins protestantiske kirker med millioner av medlemmer som er klart avvisende til tanken om ordinasjon av kvinner. Betyr det at de som befinner seg i kirker som ordinerer kvinner, har skjønt noe de andre ikke har skjønt? Skal de andre i så fall betraktes med vennlig overbærenhet inntil sannnhetens lys går opp også for dem? Eller er det de som har forstått noe likestillingens og kvinneprest-reformens tilhengere ikke har forstått? Hvordan skal idealet om kirkelig samhold og fellesskap praktiserers i en tid hvor kirker går ulike veier i et spørsmål hvor de stod sammen inntil for få tiår siden?"

 

 

 

 

 

  • Oppdatert

Kommentarer

Ingen kommentarer her. Bli den første til å kommentere!

Skriv en kommentar

 
E-post blir ikke synlig for andre


Skriv inn symbolene du ser i feltet