Erland ble sett og valgte livet

Det var et fullsatt Credo som tok imot Erland Jensen Boneng søndag 22. januar. Det var mange som ble grepet av hans dramatiske livshistorie og trosreise.

Erland Jensen Boneng sin livshistorie ble gjengitt i Dagen for 1 år siden. Søndag 22.1. delte han sin gripende livshistorie med oss i Credo. Her får du en smakebit av hvordan historien begynner...

Hatet av alle, inkludert seg selv

 Om noen tidligere hadde sagt til Erland Jensen Boneng (59) at han kom til å bli gladfrelst og synge lovsanger, hadde han slått dem rett ned.

15 år gamle Erland Boneng befinner seg alene på gata i den spanske byen Cartagena. Året er 1978. General Francisco Franco er død, men hans regime preger fortsatt Spania. Noen måneder tidligere har han mønstret på gasstankeren LPT/G Eirik Raude som førstereisgutt. Den store guttedrømmen om en jobb til sjøs var blitt virkelighet. Nå hadde han tatt en taxi inn til byen for å handle litt, mens båten lå til kai. Framtiden virket lys. 

Rått overfall

– Plutselig blir jeg overfalt bakfra av tre uniformerte menn fra La Guardia Civil. De slår løs på knehasene så jeg segner sammen. De drar meg med til et politikammer der de lenker meg fast til en stol i 15 timer. Jeg blir slått, torturert og mishandlet uten stopp. forteller Erland Boneng.

Hver gang han åpner munnen for å prøve å forklare, slår de ham. Når bødlene endelig forsøker å reise ham opp, segner han bare om.

Halvnaken trekker de ham ut på fortauet og etterlater ham der med flere brudd. De tar alle pengene og skoene hans. Fortsatt husker han pistolmunningen mot hodet sitt.

Han befinner seg i en verdensdel han ikke vet noen ting om, uten penger og uten papirer. Dokumentene hans ligger igjen på båten. Forlatt på gata, blodig og forslått, ligger han livredd og er overbevist om at han skal dø.

Da hører Boneng en bil som bråstopper. Han er sikker på at bødlene kommer tilbake for å ta livet av ham et sted utenfor sentrum.

Men det viser seg å være taxisjåføren han satt på med tidligere. Han hjelper Boneng å få kontakt med båten. Deretter blir han kjørt til sykehuset.

Det skal gå mange måneder før han kan gå igjen.

– Der og da forsvant drømmen min om en god framtid, sier Erland Boneng stille.

 

Filmen om Erland sitt liv

På denne frokostgudstjenesten delte vi en smakebit av filmen om Erland som har blitt vist på Kanal 10. Filmen varer i 40 min og hvis du går inn på denne lenken kan du få en smakebit av det som han fortalte på søndag: Filmen ligger på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=U_pL-Yozw6Q

E
rland før og nå

Et fullsatt Credo var grepet av Erlands historie

Erland har gått fra å være "Øksemannen på Elverum" til å være den hyggeligste mannen på Elverum.

Boken om Erlands livshistorie kan du nå få kjøpt i Credo for 249 kr.

  • Oppdatert